Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κος Στυλιανός Πέτσας αναφέρθηκε στο σχέδιο «γέφυρα» της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας και μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας των Δομών για τα άτομα με αναπηρία – ΑμεΑ και απάντησε σε ερώτηση για την επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων.

Συγκεκριμένα είπε:
Συνεδρίαση Υποεπιτροπής της Βουλής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία Σε ότι αφορά στη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων σήμερα πραγματοποιείται στη Βουλή Ειδική συνεδρίαση της Υποεπιτροπής για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία της Ειδικής μόνιμης Επιτροπής ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου. Σε αυτή θα συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα Ατομα με Αναπηρία στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού.

Τα μέλη της Υποεπιτροπής θα ενημερώσουν:
Ο κος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας.
Η κα Μιχαηλίδου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και
Ο κος Βαρδακαστάνης Πρόεδρος την ΕΣΑμεΑ.

Επίσης στην Επιτροπή των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας συζητήθηκε το άνοιγμα και οι προδιαγραφές λειτουργίας:
Των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ.
Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.
Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία.
Των Παιδικών Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών.
Των Κατασκηνώσεων κρατικών και ιδιωτικών.

Κατά τη συζήτηση δόθηκε προτεραιότητα στις Ανοικτές Δομές για ΑμεΑ, δεδομένου ότι η αποστέρησή τους έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα από υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας, κοινωνικοποίησης και ο προσωπικός ενδεχομένως εγκλεισμός τους επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους υγεία.

Συμφωνήθηκε επομένως  να ανοίξουν:
Τα Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για ΑμεΑ, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ-ΑΜΕΑ), ήδη από την ερχόμενη εβδομάδα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τις αποστάσεις, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία, τα μέτρα προστασίας των συνοδών και άλλα τα οποία θα καθορισθούν τις επόμενες ημέρες.

ΚΔΑΠ – Παιδικοί Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί
Τα ΚΔΑΠ, οι  Παιδικοί Βρεφικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των Δημοτικών σχολείων, εφόσον αυτά ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου. Επί του θέματος αυτού θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες, όπως και τις κατασκηνώσεις κρατικές και ιδιωτικές. Επαναλειτουργία Δημοτικών σχολείων Σε ερώτηση για την επαναλειτουργία των Δημοτικών σχολείων, απάντησε πως την προσεχή Δευτέρα 25.05.2020 ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει τη σχετική Απόφαση. Σε κάθε περίπτωση τόνισε, είναι καλό για πολλούς λόγους και οι μαθητές να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα.
Πηγή: www.especial.gr