Δεν υπάρχει καμία γνωστή αιτία για τον αυτισμό, αλλά οι ερευνητές δείχνουν τώρα τα υψηλότερα επίπεδα λιθίου στο πόσιμο νερό. Η νέα τους μελέτη διαπίστωσε ότι οι έγκυες γυναίκες στη Δανία των οποίων το νερό της βρύσης είχε υψηλότερα επίπεδα λιθίου ήταν πιο πιθανό να έχουν παιδιά με αυτισμό, σε σύγκριση με τις έγκυες γυναίκες που ζούσαν σε περιοχές όπου το νερό της βρύσης είχε χαμηλότερα επίπεδα αυτού του στοιχείου.

Υψηλότερα επίπεδα λιθίου στο νερό

Ο αυτισμός χαρακτηρίζεται από προβλήματα κοινωνικής αλληλεπίδρασης, επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Περίπου 1 στα 36 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τη διαταραχή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Ο Απρίλιος είναι Μήνας Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό.

«Η προγεννητική έκθεση της μητέρας στο λίθιο από φυσικές πηγές πόσιμου νερού στη Δανία συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο διαταραχής του φάσματος του αυτισμού στους απογόνους», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Dr. Beate Ritz, καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο UCLA. “Αυτό υποδηλώνει μια πιθανή εμβρυϊκή νευροτοξικότητα της έκθεσης σε λίθιο από το πόσιμο νερό που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.”

Το λίθιο διοχετεύεται στο πόσιμο νερό από το έδαφος και τα πετρώματα, αλλά αυτά τα επίπεδα θα μπορούσαν να αυξηθούν στο μέλλον από τα απόβλητα σε μπαταρίες λιθίου που δεν απορρίπτονται σωστά. «Το λίθιο παρεμβαίνει στη νευροανάπτυξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της πρώιμης βρεφικής ηλικίας», είπε ο Ritz. Μια βιολογική οδός που ονομάζεται σηματοδότηση WNT παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στον αυτισμό, και η οδός επηρεάζεται επίσης από το λίθιο σε ζωικά μοντέλα, σημείωσε.

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτή η συσχέτιση, ο Ritz πρότεινε τη χρήση φιλτραρισμένου νερού και τη δοκιμή του για επίπεδα λιθίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το εμφιαλωμένο νερό δεν είναι απαραίτητα η απάντηση. «Πολύ εμφιαλωμένο νερό δεν δοκιμάζεται επίσης», είπε. “[Κάποιο] εμφιαλωμένο νερό μόλις γεμίζει από κανονικές πηγές πόσιμου νερού.”

Τα επίπεδα λιθίου στο νερό της Δανίας είναι πιθανόν σε χαμηλό έως μέτριο εύρος, πρόσθεσε ο Ritz. Ωστόσο, μια μελέτη του 2021 από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι περίπου το 45% των δημόσιων γεωτρήσεων και περίπου το 37% των πηγαδιών οικιακής προμήθειας των ΗΠΑ έχουν συγκεντρώσεις λιθίου που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν κινδύνους για την υγεία.

Για αυτήν την τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα λιθίου σε 151 δημόσια υδάτινα έργα στη Δανία, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ της παροχής νερού της χώρας. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν πληροφορίες διεύθυνσης από το σύστημα ληξιαρχείων της Δανίας για να δουν ποια υδραυλικά προμήθευαν τα σπίτια των γυναικών όταν ήταν έγκυες.

Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τα παιδιά με αυτισμό με εκείνα χωρίς αυτή την αναπτυξιακή διαταραχή, διαπίστωσαν ότι όταν τα επίπεδα λιθίου αυξάνονταν, αυξανόταν και ο κίνδυνος αυτισμού. Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που ζούσαν σε περιοχές με τα υψηλότερα επίπεδα λιθίου στο νερό είχαν 46% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτισμό από εκείνα που γεννήθηκαν σε περιοχές με τη χαμηλότερη ποσότητα λιθίου στο πόσιμο νερό, έδειξε η μελέτη.

Τα ευρήματα διαπιστώθηκαν όταν οι ερευνητές έλεγξαν άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο αυτισμού, όπως η ηλικία της μητέρας και η κατάσταση του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα λιθίου αύξησαν τον κίνδυνο για όλους τους τύπους αυτισμού σε αυτή τη μελέτη.

Το λίθιο ως φάρμακο χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της κατάθλιψης και των διπολικών διαταραχών. Υπήρξε συζήτηση σχετικά με το εάν οι έγκυες γυναίκες μπορούν να λάβουν με ασφάλεια λίθιο λόγω του πιθανού αυξημένου κινδύνου για αποβολή ή γενετικές ανωμαλίες. Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει το λίθιο από το πόσιμο νερό με νευροψυχιατρικές διαταραχές που εμφανίζονται στους ενήλικες. Η μελέτη εμφανίζεται στο τεύχος 3 Απριλίου του JAMA Pediatrics.

«Εάν όλες αυτές οι συσχετίσεις είναι έγκυρες, η σοφία του Solomon θα χρειαστεί να αναπτύξει κατευθυντήριες γραμμές για το λίθιο στο πόσιμο νερό που θα είναι στο μέγιστο προστατευτικό για ολόκληρο τον πληθυσμό», δήλωσε στο CNN ο David Bellinger, καθηγητής νευρολογίας και ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. . «Μέχρι να γίνει καλύτερα κατανοητή η βασική βιολογία της ΔΑΦ [διαταραχής του φάσματος του αυτισμού], θα είναι δύσκολο να γίνει διάκριση των αιτιολογικών από τις ψευδείς συσχετίσεις».

Ο Δρ Max Wiznitzer, διευθυντής του Κέντρου Αυτισμού Rainbow στο Rainbow Babies and Children’s Hospital στο Κλίβελαντ, προέτρεψε να είστε προσεκτικοί προτού βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα. Έρευνα που εξέτασε τις έγκυες γυναίκες που παίρνουν λίθιο για διαταραχές ψυχικής υγείας δεν δείχνει σχέση με τον αυτισμό, και αυτές οι γυναίκες εκτίθενται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα λιθίου από αυτά που θα βρίσκονταν στο νερό της βρύσης.

«Είναι μια ενδιαφέρουσα συσχέτιση, αλλά η αιτιότητα σίγουρα δεν έχει αποδειχθεί», είπε ο Wiznitzer στο CNN. «Πρέπει να δούμε εάν υπάρχει ένας βιώσιμος και βιολογικά εύλογος μηχανισμός με τον οποίο μια μικρή ποσότητα λιθίου στην παροχή νερού μπορεί με κάποιο τρόπο να το κάνει αυτό, ωστόσο η φαρμακολογική δόση λιθίου σε γυναίκες με διπολική διαταραχή δεν έχει αναφερθεί ότι προκαλεί αυξημένο κίνδυνο ΔΑΦ. “

ΠΗΓΗ