Γιατί δεν λειτουργεί η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, ένα όραμα χρόνων

Ο Σύλλογος Γονέων-Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Κοζάνης εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή 34 παιδιά. To Mάρτιο του 2017 έγιναν τα εγκαίνια της δομής στον Άργιλο. Παρά όμως τις χρόνιες προσπάθειες του Συλλόγου για τη λειτουργία του ξενώνα, ακόμα αυτός δεν λειτουργεί. Μόνο το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παρέχει στους «Ταξιδευτές της Ελπίδας» τις υπηρεσίες του χωρίς ακόμα όμως να έχει εξασφαλιστεί το μείζον θέμα της μακροχρόνιας διαβίωσης των παιδιών με αυτισμό.

Αυτό που απασχολεί το Σύλλογο είναι η αποζημίωση του νοσηλίου από τον ΕΟΠΥΥ, όταν αυτό μάλιστα δεν ξεπερνά τα 70 ευρώ την ημέρα για κάθε φιλοξενούμενο της στέγης. Ένα ποσό μικρό για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες με το δεδομένο ότι σε κάθε βάρδια απαιτούνται τουλάχιστον 2-3 άτομα για τους έξι ωφελούμενους του ξενώνα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (ΠΟΣΓΚΑμεΑ) σε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, ενημέρωσε για τις προθέσεις του υπουργείου να προχωρήσουν οι συμβάσεις αφενός, αφετέρου να αυξηθούν και οι αποζημιώσεις.

Βέβαια ακόμα και στο διπλάσιο να αυξηθεί η αποζημίωση δεν επαρκεί στις τόσες αυξημένες ανάγκες 24 ώρες το εικοσιτετράωρο. Για αυτό και γίνονται παράλληλα προσπάθειες να λειτουργήσει το πρωί ο Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσια Φροντίδας (Κ.Δ.-Η.Φ.) επίσης με σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να καλύπτεται η πρωινή βάρδια. Η αλληλοϋποστήριξη τριών δομών του Κ.Δ.-Η.Φ., του ΚΔΑΠ και της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ.) είναι αναγκαία και απαραίτητη για να καλυφθούν τα έξοδα και να υπάρχει σωστή λειτουργία. Φυσικά τα λειτουργικά, οι γιατροί του κέντρου καλύπτονται από το Σύλλογο και τις δωρεές.

Αρχικά ο Σύλλογος έκανε αγώνα να πείσει τους γονείς να φέρουν τα παιδιά τους στη δομή, η οποία δημιουργήθηκε από την ίδια την αγωνία των γονέων για το μέλλον των παιδιών τους. Στη συνέχεια μπήκε η ιδέα του ξενώνα .Τώρα τέσσερα παιδιά αναμένουν να υπογραφούν οι συμβάσεις για να μείνουν στη Στέγη.

Πηγή: Πρωινός Λόγος – Ιωάννα Παπαδημητρίου