Το Ίδρυμα Ωνάση, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες παιδιών και εφήβων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ), προχώρησε στη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού, ώστε οι ιατρικές εξετάσεις να μην αποτελούν πηγή φόβου και άγχους. Κατεβάστε δωρεάν το ψηφιακό υλικό και βοηθήστε τα άτομα με ΔΑΦ και τις οικογένειές τους «να πάνε στον γιατρό».

Μια επίσκεψη σε νοσοκομείο για καρδιολογική ή άλλη ιατρική εξέταση μπορεί να αποτελεί μια συνηθισμένη εμπειρία για τους περισσότερους ανθρώπους. Για κάποιους άλλους, όμως, ενδεχομένως συνιστά ένα πρωτόγνωρο και επώδυνο βίωμα. Άνθρωποι με λευκές ποδιές, διάδρομοι, μηχανήματα, άγγιγμα, φασαρία, στρες, αντίσταση.

Άτομα με ΔΑΦ κάθε ηλικίας και οι γονείς τους, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το άγχος και τον φόβο που προκαλούν όλες οι τυπικές διαδικασίες μιας ιατρικής εξέτασης, από τη λήψη του παραπεμπτικού μέχρι την ολοκλήρωση ενός καρδιολογικού υπέρηχου ή καρδιογραφήματος, δεν είναι πάντα κατάλληλα προετοιμασμένοι για αυτό που ακολουθεί.

Με τη δημιουργία ενός περιεκτικού εκπαιδευτικού εγχειριδίου (με μια σειρά 11 κοινωνικών ιστοριών), όλοι έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη διαδικασία των καρδιολογικών εξετάσεων, από τον τρόπο προετοιμασίας τους για τις ιατρικές εξετάσεις μέχρι και την παραλαβή των αποτελεσμάτων από το νοσοκομείο. Αντίστοιχα, μέσα από ένα σύντομης έκτασης εκπαιδευτικό φυλλάδιο, το ευρύ κοινό θα ενημερωθεί για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με ΔΑΦ και θα ανακαλύψει τρόπους με τους οποίους μπορεί να τα διευκολύνει ή να τα βοηθήσει, κατά τη διάρκεια μιας ιατρικής εξέτασης ή επίσκεψης στο νοσοκομείο.

Η πρωτοβουλία «Στην καρδιά του αυτισμού» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα απευαισθητοποίησης στις ιατρικές εξετάσεις ατόμων με ΔΑΦ, αλλά ταυτόχρονα στοχεύει στην ευρύτερη ενημέρωση όλων.

Το ψηφιακό υλικό είναι διαθέσιμο και μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν:

Στην καρδιά του αυτισμού: Πρόγραμμα απευαισθητοποίησης στις ιατρικές εξετάσεις ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Εκπαιδευτικές δράσεις για τον αυτισμό: Ενημερωτικό φυλλάδιο

Περισσότερα : Ψηφιακό Υλικό | Στην καρδιά του αυτισμού: Πρόγραμμα απευαισθητοποίησης στις ιατρικές εξετάσεις ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος | Ίδρυμα Ωνάση (onassis.org)