Το θέατρο αγαπάει την διαφορετικότητα και η Κοζάνη με την ύπαρξη του ΔΗΠΕΘΕ και των τεσσάρων ερασιτεχνικών Θεατρικών ομάδων, έχει δώσει εξετάσεις και έχει καταγράψει μοναδικές επιδόσεις σε αυτό το τομέα.
Καθοριστική ήταν βέβαια η συμβολή της πρώην Καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΔΗΠΕΘΕ Ελένης Δημοπούλου που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες, την πλατεία, το φουαγιέ και τους χώρους του θεάτρου με έργα και πράξεις. Εκτός από τα εργαστήρια για τα άτομα με αναπηρία, θεσμοθέτησε την «διαφορετικότητα» ως στοιχείο δράσης του Δηπεθε, με παραστάσεις που σήμερα τείνουν να γίνουν θεσμός πια για το περιφερειακός θέατρο της πόλης.
«Η Αλίκη στην χώρα των θαυμάτων» ήταν μια τέτοια παράσταση που ο Σκηνοθέτης Γεώργιος Δερνίκας βασιζόμενος στο αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας και με πρωταγωνιστές 17 εφήβους και νέους της πόλης με σωματικές και άλλες αναπηρίες ξετύλιξε το μύθο του βιβλίου. Με τις περιπέτειες της Αλίκης στον πραγματικό κόσμο, στον κόσμο της ουτοπίας, όπου κυριαρχούν τα όνειρα με τις προσδοκίες, αλλά και στον κόσμο όπου η διαφορετικότητα άλλοτε είναι κανονικότητα και άλλοτε φαίνεται να είναι αδιάφορη στους πολλούς.
«Κάνε στην άκρη μου κρύβεις τον ήλιο» μονολογούν προς στην Αλίκη μια παρέα καθηλωμένων νέων που στέκονται επί ώρες ακίνητοι μέχρι να συναντήσει το σώμα τους το πέρασμα του ήλιου. Η Αλίκη αν και ευαίσθητη δείχνει να μην καταλαβαίνει τις ανάγκες, να μην μπορεί να μεταφράσει την γλώσσα επικοινωνίας ακόμη και αυτών που μιλούν, σκοντάφτει πάνω στην σιωπή ενός κόσμου που είναι λίγο μακριά από τις πεπερασμένες συνήθειες της καθημερινότητας μας. Ο Δερνίκας με έξυπνο τρόπο άφησε να αιωρείται στην σκηνή και να φτάνει στην πλατεία και το πατάρι του θεάτρου ο θυμός, συνδυασμένος με την αίσθηση της απολυτότητας που έχουν αυτοί οι νέοι όταν κτυπούν πάνω στον τοίχο της εγωιστικής μας καθημερινότητας.
Οι ηθοποιοί οι 17 έφηβοι και νέοι μιλούν κα στέκονται στο χώρο με μια απόλυτη φυσικότητα, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να ξαφνιάζεσαι ακούγοντας και βλέποντας τους, για το εάν ζείς το σενάριο του έργου η την κανονική ζωή που έγινε σενάριο, για τις “δήθεν” περιπέτειες της Αλίκης.
Μαζί με τους ηθοποιούς συμμετείχαν ως εθελοντές μια ομάδα 10 ατόμων από τους ενήλικους των εργαστηρίων του Δηπεθε, αλλά και τρεις έφηβες που με τον χορό και την κίνηση επί σκηνής πρόσθεσαν δυναμικούς τόνους στην ροή της ιστορίας.
Η αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ ήταν ασφυκτικά γεμάτη ακόμη και στο πατάρι υπήρχε κόσμος, χειροκρότησαν με πάθος και θέρμη την παράσταση και του ηθοποιούς αλλά πιο πολύ νομίζω ότι το χάρηκαν οι συντελεστές επί σκηνής. Πρώτα από ‘όλα οι 17 νέοι και έφηβοι που αγκαλιάζοντας και γελούσαν από την χαρά τους μέχρι και τις πετούσες των ποδιών τους, οι νέοι του ΔΗΠΕΘΕ και οι χορεύτριες, ο σκηνοθέτης, οι βοηθοί του που όλοι έγιναν μια παρέα στην σκηνή καταχειροκροτούμενοι από τον κόσμο που στεκόταν όρθιος στην πλατεία.
Είδα ορισμένους και ορισμένες να βγαίνουν από την αίθουσα σκουπίζοντας τα ματιά τους και σε άλλους να είναι κόκκινα και βουρκωμένα… Στο φουαγιέ του θεάτρου υπήρξαν βαθιές και μεγάλες αγκαλιές, έμοιαζαν να’ναι της αγάπης και της συγνώμης, τρυφερές αγκαλιές της υπομονής και της σιγουριάς, που εκμηδενίζει το φόβο και την ανασφάλεια.
https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FSpiros.Koutavas%2Fposts%2F10220310098761718&width=500
Η χθεσινή θεατρική βραδιά ήταν μια από τις ωραιότερες της φετινής χρονιάς όπου το θέατρο και έτσι πρέπει να είναι, αγαπάει την διαφορετικότητα και η τελευταία, ναι γιατί όχι μπορεί να γίνεται μια κανονικότητα χάριν στο θέατρο.
Στην παράσταση συμμετείχαν:
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γεώργιος Δερνίκας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Τάσα Βαβλιάρα, Γιάννα Βαϊνά
Κοστούμια – Σκηνικά: Βενετία Νάση
Χορογραφίες: Κωνσταντίνα Λάλλου
Κινησιολογία: Κωνσταντίνα Κοπούκη
Φωτισμοί: Εύη Παπαμάρκου
ΕΠΑΙΞΑΝ
Βασιλική Βαλιάκα, Κωνσταντίνος Βασιλειάδης, Βούλα Δεληζήση, Αστέριος Ζάμπακας, Βίκυ Ζαχοπούλου, Πάρης Καφτεράνης, Ραφαηλία Κουμασίδου, Στέφανος Λέντζης, Θεόδωρος Λότσιος, Μυρτώ Μητσιάκου, Γιώργος Νίκου, Ειρήνη Πολύζη, Παναγιώτα Τζιότζου, Χαρίσιος Τσιπλακάκης, Μαρία Τσίρκα, Γεώργιος Χανής, Αλέξανδρος Χάτσιος
ΣΥΜΜΕΤΕΧΑΝ
Λήδα Βαλιάκα, Χαρά Καράκοντη, Κωνσταντίνα Κορονίδου, Σοφία Μίγγου, Αγγελική Ουέση, Γιώργος Παπαδόπουλος, Νεφέλη Παπαιωάννου, Θεοδώρα Σιώζου Ελευθερία Τσιαΐρη, Χριστίνα Τυριακίδου
ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ Από τον ΧΟΡΟΧΩΡΟ “ΈΚΦΡΑΣΗ”
Κωνσταντίνα Κοπούκη, Βερενίκη Κουταβά, Χριστίνα Ρηγούλη, Ραφαηλία Τσαμπούρη
ΜΑΚΙΓΙΑΖ
Αλεξία Λίτσιου, Ευαγγελία Ζαρκαδά, Φανή Λιούλια – Δ.Ι.Ε.Κ. Κοζάνης
ΧΤΕΝΙΣΜΑΤΑ
iosif Qualite